20.11.2010

Kakola

Katsoin juuri kakkoselta Kakola-ohjelman. Aion kyllä katsoa ensi viikollakin.

" Suomen tunnetuin vankila Kakola poistettiin käytöstä 2007. Uusi sarja avaa sen yhdeksäksi päiväksi. Kakolaan astuu sisään kuusi 15-17-vuotiasta poikaa, joiden elämäntapa viettää vahvasti rikolliseen suuntaan ja johtaa lopulta vankilaan, jos he eivät valitse toisin. Tavoitteena on saada heidät pysähtymään ja kääntämään elämänsä suunta."

Lainaus Ylen sivuilta. 
Tämä ohjelma on kuulemma herättänyt paheksuntaa, että ohjelmassa esiintyvät pojat olisi tuotu kaikkineen nyt julkisuuteen, mutta tuskin heitä on sinne väkisin viety. Myöskään heidän syntilistaansa ei julkaista ohjelmassa. Minusta tämä formaatti on mainio, ja jos se katkaisee yhdenkään pojan alamäen, niin se on täyttänyt tarkoituksena. Luulen, toivon ja oletan että useampi kuin yksi saa työkaluja omaan elämäänsä. Kun niitä työkaluja ei taida meillä kaikilla ihan olla siellä pakissa niin paljoa.

Niin, ja se suomalainen viinanjuonti on oikein tilastojen riemu(idiootti)voitto. Kännissähän meillä suomen suvessa ja tulipalopakkasillakin puukotellaan ja leikitään sitä kirveshippaa siellä kesämökillä avovaimon kanssa. Jallupullo nirskahtaa auki  sillä sekunnilla kun auton ovet naksahtaa lukkoon ja avaimet putoaa taskunpohjalle. Eikö sekin humala olis jo nähty hä? Voisko ne pikkujoulut/kuusenkaatajaiset/pikkulauantait olla vaiks ihan selvinpäin? Vaikka ihan kokeeksi. Voidaan hei yhdessä kokeilla, miten siitä viiden viikon suhteesta voisi selvitä ihan puhumalla ja ymmärtää, että heti seuraavana päivänä ei tarvitsekaan olla ihan kympillä mukana etsimässä muijaa seuraavaa. (Kuka muistaa kun Vartiaisen Jenni oli Gimmelissä??) 


Niin siis asiaan.
Missasin kaksi Kakolan ensimmäistä jaksoa, mutta tämäniltaisessa jaksossa viiden pojan seuraan liittyi viisi entistä vankia. Pojilla on takanaan monenlaista sähellystä, päihteidenkäyttöä ja pikkurikosta, se huonompi polku siis erittäin hyvin aluillaan. Kyllä meni jätkät hiljaiseksi, kun ex-vangit kertoivat rajuista menneisyyksistään, joihin kuului mm. törkeä kuolemantuottamus, aseellinen ryöstö, pahoinpitelyjä ja päihteitä, paljon päihteitä. Kaikki ohjelman ex-vangit tekevät nykyään vertaistukityötä, mutta kuten ohjelmassa sanottiin, he ovat häviävä vähemmistö. Suuri osa istuneista jatkaa rikoksen kierrettä, ja kierteen toisessa päässä on pahimmillaan kuolema, eikä usein edes kovin kaukana. Olipas kovin koskettavaa seurata , kun miehet puhuivat pojille kaunistelematonta tarinaansa. Ei tullut pojilta yhtään "puhut ihan paskaa"-kommenttia.
Mietin myös, että kylläpä se tarvitsee paljon, että viesti menee perille teinin päähän. Ei riitä, että vanhemmat sanoo, ope sanoo, sossu sanoo, poliisi sanoo. Mistä saataisiin muutamalla minullekin tutulle ihmiselle tällainen ex- vanki kertomaan, että kyllä se tie alkaakin viemään sinua jossakin vaiheessa, että otapa järki käteen, jooko. Kun ei meinaa se sana mennä perille sitten millään.

Mutta koskettavin kohta oli ehkä se, kun eräs poika lepäili punkallaan ja hänen sellikaverinsa (siis ex-vanki, jokaiselle oli jaettu oma, jos ette siis tajunneet tai en sanonut:) kuunteli pojan kertomusta pahoinpitelystä, jonka todistaja poika oli ollut ja joka päättyi toisen osapuolen kuolemaan. Poika kertoi, että "porukat sanoo ja sossu sanoo ja kaikki että vaihda nyt oikeesti se kaveriporukka. Mutku ei mulla oikeesti oo mihin vaihtaa".

1 kommentti:

  1. Hyvä kun kirjoitit aiheesta, Katri. Varmaan vähän jokaisen piireistä löytyy riskitapauksia. Itsekin joskus tasapainoilee noilla rajoilla. Koskettavaa katsottavaa. Tuli oikeasti helvetin hyvä olo kun ne ex-vangit ja Kris'in (?) vapaaehtoiset marssivat sisään Kakolaan ja alkoivat tarinoida tummia kertomuksiaan. Onneksi jotkut selviävät ulos tuostakin kierteestä.

    VastaaPoista

Kiitos sanoistanne!